A Hanumán Dzsajanti egy hindu vallási fesztivál, amely Hanumán születését ünnepli, akit Indiában, Nepálban és a hindu diaszpórában világszerte rendkívül tisztelnek. India legtöbb államában a fesztivált Chaitra Purnima napjánünneplik.

 Az Úr Hanumánt olyan istenségként tisztelik, aki képes győzelmet aratni a gonosz ellen és védelmet nyújtani híveinek. Ezen a kedvező napon az Úr Hanumán hívei ünneplik őt, és kérik védelmét és áldását. A templomokban és mandirokban gyűlnek össze, hogy Hanumánról megemlékezzenek. A templom papjai praszádot, áldott ételt, továbbá virágot, kókuszdiót, tilakot (szent hamut) és Gangesz szentelt vizét adnak a híveknek. Az emberek ezen a napon különböző áhítatos himnuszok és imák, például a Hanumán Csalisa recitálásával és szent írások, például a Rámájana és a Mahábhárata felolvasásával is ünneplik őt. A Hanumán Csalisa éneklése IDE KATTINTVA.

Az Úr Hanumán az Úr Ráma odaadó híve, és széles körben ismert a Ráma iránti rendíthetetlen odaadásáról. Hanumán az erő és az energia szimbóluma. Azt mondják róla, hogy képes bármilyen formát felvenni, a gadát (beleértve számos égi fegyvert) használni, hegyeket mozgatni, a levegőben repülni, a felhőket megragadni, és a repülés gyorsaságában vetekszik Garudával.