Az öröm pszichofiziológiája és a hozzávezető gyakorlati utak

Önismereti hétvégi programok egyéni és csoportos képzésekkel és természetesen sok jógagyakorlással. Helyszín: Jógaközpont Érd (Kutyavári út 34.). Időpont: 2019. augusztus 3-4.

Részvételi díj: 14.000 Ft a teljes hétvégére

Vezeti: Kökény Tibor, jógaoktató és pszichológus, és Varga Sára, jógaoktató

Érdeklődés és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel.: 06 20 315 8857. A jelentkezés 5.000 Ft előleg befizetésével válik véglegessé. Készpénzben a jógaórán vagy utalással a Magyar Országos Jóga Unió bankszámlájára: 11600006-00000000-27663772

Jelentkezési határidő az augusztusi programra július 30-ig.

A részvételi díj magában foglalja a programokon való részvételt, a vegán és gluténmentes étkezéseket, és igény szerint a program helyszínén az ottalvást.

Kedvcsináló

Az öröm forrásai

Örömre a tudatosság különböző fokain tudunk szert tenni. Az öröm legtöbbször az anyagon, a testen keresztül jelenik meg, de ennek is többféle fokozata létezik.

Az inger-válasz reakció, és a tudatosság fejlődése alapvetően minden élőlényben megtalálható. Még a korlátozott mozgásterű növények is reagálnak a fényre, táplálékra, pedig még idegrendszerük sincs. A törzsfejlődésben később egy kezdetleges állapot már komoly információcserét és kezdetleges örömöt tesz lehetővé, például a rovarok dúcidegrendszere által.

Az embernél az alap a gerincvelőn keresztül történő környezeti kommunikáció. Itt a reflexes működések kapcsolnak bennünket össze a külvilággal. A külvilág és a belső világ működése erősen egybefolyik, összekapcsolódik.

Később fejlettebb mechanizmusok alakulnak ki, mely az embernél is jelentős. Ez az agytörzsi szabályozás (a pulzus, vérnyomás, légzésszabályozás, aktivitásszint kialakítás a feladata). Ez a homeosztázis (testi ideális működési zóna), vagyis a környezettől kezd függetlenedni a rendszer, saját belső optimális állapottal rendelkezik. Bár még nem teljesen független, hiszen a testhőmérséklet függvénye a környezet hőmérsékletének, és az aktivitás is ezt követi. Ennek veszélye, hogy túlhangsúlyozva a középpontra törekvést, a túlzott kényelmet keressük, és beszűkülünk.

Még fentebb az agyban, és így a fejlődés következő fokán, az érzelmi központoknál (limbikus rendszer) már egyéni reakciók dominálnak: a szeretem-nem szeretem határozza meg a viszonyulásunkat a világ dolgai felé. Ezen reakcióknak a tartóssága nagyon erős, a biológiai kötődésünk itt dől el.

Még fentebbi szinten a tudatosság az agykéreghez kapcsolódik. Itt valóban a helyzetnek megfelelő reakciók alakulnak ki, valamint egy személy feletti, transzperszonális összeköttetés az intuíció által.

Milyen boldogságot szeretnénk? Ez lehet gerincvelői reflex alapú, vagy homeosztatikus kényelem, vagy az érzelmeink által diktált kényelem (menekülés a félelemtől), vagy a tudatosság, és ezáltal kapcsolódás Istenhez, a Legfelsőbbhöz. Ezen utóbbi, intuitív szinten is lehet változatos, hogy mely forrásból szerezzük az információinkat és az örömünket. Alacsonyabb szintű intuíció is létezik, ekkor lehet, hogy mások agyának szubjektív termékeit „olvassuk” gondolatok és érzések formájában. Lehetséges az is, hogy olyan információkat tartunk relevánsnak és meghatározónak, melyeket egyfajta tömeghipnózis, ismétlés révén vittek be az agyunkba. Összességében tudatában kell lennünk, hogy az információ forrásának tisztasága meghatározó az átélhető öröm állapotára is.

Részletes program

Szombat
6.00 meditáció  - opcionális
7.00 ászana, pránájáma
8.30 reggeli, szünet
9.30 gyakorlati önismeret
11.30 kérdések és válaszok
12.30 ebéd, szünet
14.00 gyakorlás (jóganidra, ászana, pránájáma)
16.00 szünet
16.15 gyakorlati önismeret, előadás
17.30 szünet, vacsora
18.00-20.00 szatszang, video

Vasárnap
6.00 meditáció  - opcionális
7.00 ászana, pránájáma
8.30 reggeli, szünet
9.30 gyakorlati önismeret
11.30 kérdések és válaszok
12.30 ebéd, szünet
14.00 gyakorlás (jóganidra, ászana, pránájáma)
16.15 gyakorlati önismeret, előadás
17.30 lecsengetés
18.00-18.30 befejezés