Szeptember 17-23. között Őszentsége Vishwaguru Maheshwaranandaji magyarországi körútján ellátogatott Budapestre, Szegedre és Debrecenbe. Az egyhetes körút programokban gazdagon telt minden nagyobb és kisebb helyszínen. Az első napon a budapesti program előtt az Érdi Jógaegyesület központját is meglátogatta Vishwaguruji. A szegedi programot követően pedig Békéscsabára látogatott el, az ottani Jóga a mindennapi életben központba.

Vishwaguruji körútján említette azt a közös forrást, mely az indiai kultúrát összeköti Európával. Az indiaiak és az európaiak azonos forrásból származnak, csak az egyik ág az Indus folyó egyik oldala mentén vándorolt nyugat felé, míg a másik oldalon lévők India felé vették az útjukat.

Ahogy a bölcsesség, a spiritualitás átadódik, ez olyan, mint a cseresznyefa, mely egy pici magból nő hatalmas fává. Azonban a cseresznyefa virágai közül termés csak néhány lesz. Ugyanígy a tanítványok kitartása hozza el azt az érettséget és lelki emelkedettséget, melyet a spirituális úton járás közben a fejlődésként érzékelünk.

A végső szabadság a 10. kapun keresztül történik. Ez a szahaszrár csakra, mely a manipúr csakrával kapcsolódva ébreszti fel a megszabadulást. De ennek a kapcsolatnak folyamatosan kell együttműködnie.

Minden helyszínen sor került gyakorlásra is. Vishwaguruji a gyakorlás fontosságát emelte ki, mely az egészségmegőrzés és spirituális fejlődés eszköze. A mentális egyensúly támogatására ajánlotta a méhzümmögéshez hasonlító légzéstechnikát, a brahmari pránájámát. Mindezt lehet kapcsolni az asvini mudrához és az Óm hang zengetéséhez - ahogyan a résztvevők gyakorolták is mindezen technikák kombinációját.

 

H1ST0909.A