A Holi a színek fesztiváljaként is ismert, és India egyik legnagyszerűbb és legnépszerűbb ünnepe. Ezt a nagyszabású fesztivált India számos városában és vidéken is megünneplik, így rengeteg lehetőség nyílik a szórakozásra és az izgalmakra. Az egymásra színes porfestéket szóró emberek látványa is szórakoztató.  Idén a Holi március 18-án, pénteken lesz.


A Holi fesztivál hagyományosan a jónak a gonosz felett aratott győzelmét ünnepli. Számos legenda fűződik hozzá, köztük Holika története. A Holi a tél végét és a tavasz érkezését is ünnepli. A Holi a színek fesztiváljaként is ismert. Az ünnepet hivatalosan Phalguna hónap teliholdjának napján ünneplik, de India egyes területein más időpontokban tartják.

A történet szerint egy Hiranjakasjap nevű démonkirály uralta a földi királyságot. Annyira önző volt, hogy megparancsolta mindenkinek a királyságában, hogy csak őt imádják. De nagy csalódására fia, Prahlad az Úr Visnu lelkes híve lett, és nem volt hajlandó imádni apját.

Hiranjakasjap többször is megpróbálta megölni fiát, Prahladot, de az Úr Visnu minden alkalommal megmentette őt. Végül megkérte a nővérét, Holikát, hogy Prahladdal az ölében lépjen be a lángoló tűzbe. Hiranjakasjap ugyanis tudta, hogy Holikának van egy különleges képessége, amellyel sértetlenül léphet a tűzbe.

Ármányosan Holika rábeszélte az ifjú Prahladot, hogy üljön az ölébe, ő maga pedig helyet foglalt a lángoló tűzben. A legenda szerint Holikának az életével kellett megfizetnie baljós vágyáért.

Prahlad, aki mindvégig az Úr Visnu nevét zengte, sértetlenül jött ki, mivel az Úr megáldotta őt rendkívüli odaadásáért.

A Holi így kapta a nevét Holikáról. És a jónak a gonosz felett aratott győzelmének ünnepeként ünneplik.

A Holi-t úgy is ünneplik, mint a bhakták diadalát. A legenda szerint bárki, bármennyire is erős, nem tud ártani egy igazi bhaktának. És, aki meg meri kínozni az isten igaz hívét, az hamuvá válik.